Radio is mijn favoriete medium. Rustig luisteren en zelf beelden creëren bij wat je hoort. Wel opletten dat je geen afslag mist, wat mij nogal eens gebeurt in de auto. Zo ook vanmorgen, bijna. Het verhaal van Dennis Karpes van Dance4Life heeft mij bij aankomst op kantoor direct in de pen doen kruipen. Wat een inspiratie en krachttaal van deze man. Ik ben tijdens de vijftien minuten autorit verliefd op hem. Hij spreekt met karakteristieke stem en verwoordt precies wat ik al zo lang denk, maar waarvoor ik simpelweg geen tijd en daadkracht vrijmaak.

Wie is hij? 10 jaar geleden bedacht hij het wereldveroverende event dance4Live. dance4life inspireert jongeren om de verspreiding van hiv en aids terug te dringen. En dat is nog steeds hard nodig. Wereldwijd leven ongeveer 5 miljoen jonge mensen met hiv en elke dag komen daar nog zo’n 3000 bij. dance4life geeft jongeren de juiste informatie over seks, hiv en aids en leert hen hoe ze zichzelf kunnen beschermen. Dit wordt gerealiseerd op scholen via speciale school4life projecten, waarbij de jongeren zelf in actie komen voor dit gemeenschappelijke doel. Ter afsluiting van ieder project wordt ook echt gedanst op een hip and happening groots Dance Event, dat exclusief toegankelijk is voor scholieren die hebben meegedaan.

Wat briljant! Vooral door de sterke overtuiging dat je jongeren meer moet betrekken bij mooie grote acties, fondsenwerving en doelen, die voor de wereld van nu en morgen hard nodig zijn. Bovendien heeft Dennis als geen ander begrepen dat je dit succes alleen maar via de kracht van de (nieuwe) media kan bereiken. En via een taal die aanspreekt; luid, duidelijk en proactief.

Maar dit was nog maar de introductie, want het radio-interview vervolgt met een schets van een nieuw initiatief van hem, namelijk zijn “adoptie” van Naga Foundation. Hier stal hij mijn hart. Hoe simpel kan het zijn? Hij ondersteunt met volle overtuiging Peter Westerveld kunstenaar, natuurbeschermer en de bedenker van een relatief simpele technologie waarmee je in gebieden (vooral Afrika) extreme droge gronden geulen graaft, in een specifiek vormgegeven systeem. De idee erachter, en dat schijnt uitvoerig te zijn getest en bewezen, is dat er in veel droge gebieden op zich genoeg valt. Echter door de keiharde, droge grond kan het regenwater nooit doordringen in de aarde. Hierdoor vloeit al dat regenwater direct weg of verdampt het aan de zon, zodat er nooit nieuw groen kan ontstaan.

Welnu, gewoon geulen graven dus van 60 cm diep! Zo ontstaat er een natte bodem en creëer je voldoende kans voor plantjes in de kiem om uit te groeien tot een groen landschap. Het resultaat is de ontwikkeling van vruchtbare grond, waarmee weer een stukje van het voedseltekort wordt opgelost!

De interviewer tijdens het radioprogramma had van mij wel wat enthousiaster mogen zijn. Dit initiatief is een voorbeeld van een doortastend en proactief project, waarmee je ook werkelijk op een hele simpele manier bijdraagt aan een groot probleem van deze aarde, namelijk de droogte.

Laten we geulen graven! Omdat het zo simpel is en zo effectief. En omdat het wat mij betreft symbool staat voor onze “vergeten handen”. De handen van iedereen die ook maar een schoffel vast kan pakken en daarmee bijdraagt aan het oplossen van een groot probleem. Als medewerker van Noblesse Oblige doe ik de belofte dat Naga Foundation van mij hoort!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.