Met de opkomst van smartphones wordt het steeds noodzakelijker om diensten (ook) via apps aan te bieden. Vooral als het gaat om locatiespecifieke diensten of iets waarmee men eenvoudig de tijd kan doden, dan wordt vaak naar de mobiel gegrepen.
Zodra je gekozen hebt om een bepaalde dienst op het mobiele platform aan te bieden, moet je kiezen voor welk platform je gaat ontwikkelen. De strijd tussen iOS, Android en Windows (Blackberry lijkt uitgespeeld) is nog niet gestreden. Je zal daarom ofwel voor alle platforms moeten ontwikkelen, of je moeten richten op een bepaalde doelgroep.
Of je kiest voor HTML5: de meest recente generatie HTML, die door alle moderne browsers (inclusief die op smartphones) wordt ondersteund.

Met HTML5 kan je dus in één keer alle mobiele gebruikers bereiken. De gebruiker hoeft ook geen app te installeren: met HTML5 bezoekt hij/zij een website. Om herhaalbezoek te bevorderen is het overigens wel aan te bevelen om de HTML5-website “in te pakken” in een app, met een icoontje die op de mobiel blijft staan. Dit kan bv. met PhoneGap, waarmee een HTML5 app in één keer naar alle mobiele platforms geport kan worden.
HTML5 bevat alle functionaliteit om optimaal gebruik te maken van de smartphone. Slimme video-functies zorgen voor naadloze integratie van video, specifieke formulieritems zorgen voor herkenbare en gebruikersvriendelijke interactie en ook de locatie van de gebruiker kan in de functionaliteit geïntegreerd worden.

Er zitten ook nadelen aan het gebruik van HTML5 voor apps… Het is niet zo eenvoudig om gebruikergegevens op te slaan. Dat kan in cookies, maar die zijn beperkt in omvang, kosten bandbreedte en vallen onder steeds striktere wetgeving. Het alternatief is om de gegevens op de server op te slaan, maar daarvoor moet de gebruiker inloggen, en dat is vaak te lastig voor mobiele gebruikers. HTML5 heeft ook de “local storage” functie, maar ik weet nog niet hoe bruikbaar deze is om grotere hoeveelheden data op te slaan en te integreren in de functionaliteit. Het lijkt in elk geval wel handig voor zaken als persoonlijke instellingen.
Een ander nadeel is dat niet alle onderdelen van het mobiele apparaat met HTML5 zijn aan te roepen, terwijl dat met “native apps” vaak wel kan. Denk aan de camera, de lijst contactgegevens of de accelerometer. En als deze wel zijn te benaderen, is de code vaak specifiek voor het apparaat. Zo zitten er toch verschillen in de interpretatie van de code. Dat betekent dat je toch altijd rekening moet houden met verschillen in de interface, en deze goed moet testen.

Om de mogelijkheden van HTML5 te testen, heb ik een eenvoudige app gemaakt. Daarvoor ben ik gestart met de JQuery Mobile Framework. Daarmee is het heel eenvoudig om wat schermen te maken: een formuliertje, een resultatenpagina en een detailspagina. Vanuit mijn verleden bij Werk.nl, wist ik een vacature-RSS-feed op te rakelen, waarmee een eenvoudige vacature zoekfunctie is te bouwen. Deze RSS wordt met een Classic ASP pagina opgeroepen en geparsed om de juiste velden op de juiste plek te tonen.
Natuurlijk wil je dan voor de locatie gebruik maken van de locatie van de mobiele telefoon. Dat viel nog niet mee: het is eenvoudig om de coördinaten van de mobiele telefoon op te roepen (zie bv. http://www.w3schools.com/html/html5_geolocation.asp). Maar voor het vinden van vacatures is de postcode nodig, en een converter van geo-coördinaten naar postcode is niet standaard… Gelukkig biedt de Google Maps API wel een functie om het adres op te roepen, op basis van geo-coördinaten. Met wat knip- en plakwerk, lukte het inderdaad om de juiste postcode op te zoeken.

Alles bij elkaar ben ik ruim een dag bezig geweest, waarbij ik de meeste tijd kwijt was met het opzoeken van de juiste code – ik moest immers nog HTML5 leren. Verder kostte het opmaken ook nog enige tijd: je wil wel dat het er een beetje uitziet! Voor het resultaat kunt u het beste op een smartphone kijken, maar omdat de app in HTML5 is geschreven, werkt het ook op andere platforms, als de browser maar HTML5 kan interpreteren. De app staat hier: http://188.203.24.217/innovatie/werknl.html

One Comment

  1. Helaas werkt de app niet meer, omdat de vacature rss-feed van werk.nl niet meer actief is… Deze is vervangen door een webservice, waar apps ook prima op gebouwd kunnen worden. Maar de app is hierop nog niet aangepast – misschien een goed voornemen voor 2013?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.