Seizoenswerk is vaak werk waar buitenlanders op af komen. Nederlanders hebben geen zin in dit werk of hebben al een vaste baan, terwijl dit werk voor sommige buitenlanders een aardig inkomen kan betekenen.

Er gelden echter regels voor werknemers uit het buitenland – ook als zij tijdelijk komen werken. Werkgevers worden met deze regels geconfronteerd en moeten vaak door veel administratie om iemand voor korte tijd in te huren. Vooral de Tewerkstellingsvergunning (TWV) voor werknemers van buiten de EU, en vanuit Bulgarije en RoemeniĆ«, is een lastig instrument. Alleen als de werkgever kan aantonen dat er geen geschikte kandidaten binnen de EU te vinden zijn, wordt een TWV aanvraag gehonoreerd. Sinds kort is dit overigens verscherpt, waardoor alleen nog TWV aanvragen worden gehonoreerd als er sprake is van specifieke kennis of ervaring die niet beschikbaar is in Nederland of de EU.

Om deze werkgevers te helpen is in 2008 in een samenwerking tussen UWV Werkbedrijf en Seizoensarbeid (onderdeel van LTO) de website www.seasonalwork.nl bedacht. Deze website vormt een marktplaats waar seizoenswerkers zich kunnen aanmelden, en waar werkgevers de juiste krachten kunnen vinden. Een vacaturesite dus, maar eentje met enkele specifieke eigenschappen.

Seasonal Work bevat enkel kandidaten die geen TWV nodig hebben, en dus vrij zijn om in Nederland te werken. Dit moet de kandidaat bij de registratie verklaren, waarbij ook naar het e-mailadres van de kandidaat gekeken. Er zit in het systeem een validatiemogelijkheid, waarmee Eures adviseurs uit de verschillende EU-landen kunnen aangeven dat de door de kandidaat ingevulde gegevens (en dan vooral de nationaliteit) juist zijn. Helaas is deze functie nooit echt gebruikt.

Waar de kandidaten zich zonder restricties kunnen registreren, moeten werkgevers toegang tot het systeem vragen. Omdat de dienst gratis is, is deze controle nodig om misbruik te voorkomen.
Eenmaal geregistreerd, gaat de werkgever op zoek naar geschikte kandidaten. Het initiatief ligt dus bij de werkgever, die immers zijn best moet doen om geschikte kandidaten van binnen de EU (behalve Bulgarije en Roemeniƫ) te vinden. Als de geschikte kandidaat gevonden is, wordt deze via de website uitgenodigd om contact op te nemen. De rest van de sollicitatie verloopt dan buiten de website.

Als de werkgever geen geschikte kandidaat vindt, kan het nodig zijn om iemand van buiten de EU aan te nemen, en is er dus een TWV nodig. Als onderbouwing van deze TWV aanvraag, kan de werkgever nu verwijzen naar Seasonal Work. In het systeem zijn namelijk alle zoek- en contactacties van de werkgever geregistreerd. De Eures adviseur die de TWV aanvraag behandelt, kan bij deze registratie, en kan dus goed inschatten of de werkgever inderdaad zijn best heeft gedaan of niet.

Het systeem is in 2008 ontworpen en zou als onderdeel van de vacaturebank van UWV Werkbedrijf gebouwd worden. Dat bleek een probleem, omdat deze vacaturebank niet goed overweg kon met buitenlandse adressen, niet meertalig was en de bouw veel langer en duurder zou worden dan gepland. Er is toen besloten om in een losse omgeving de website te maken. Dat is in een Microsoft-omgeving (SQL Server, Classic ASP) gedaan, waarbij een aantal onderdelen (meertaligheid, beheermodule) uit andere omgevingen herbruikt konden worden.
Mede dankzij een goed bruikbaar ontwerp van Toine van Oosten, was het eerste werkende prototype in twee weken gebouwd. Daarna zijn er in overleg met de Eures adviseurs en LTO, diverse aanpassingen op doorgevoerd. De totale doorlooptijd liep daardoor op tot ongeveer 2 maanden, maar de werkelijke bouwtijd is beperkt gebleven tot ongeveer 4 weken.

Het systeem is nu drie jaar in gebruik. Door wijzigingen in de regelgeving is de functie van het systeem enigszins veranderd, en wordt overwogen om de vacaturebank alsnog te combineren met andere vacaturebanken. Desalniettemin wordt het systeem nog altijd goed gebruikt, met gemiddeld zo’n 300 werkgevers en 3.000 geregistreerde, actieve kandidaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.